Operacija nosa kod adolescenata

Adelescencija je period života tokom kojeg se odigravaju velike promene na licu, telu i u psihi. Dojučerašnja deca ulaze u svet odraslih i vrlo emocionalno reaguju na imperfekcije pa je operacija nosa, uz privremene korekcije usana i operacije ušiju, često tražen zahvat. Šta možemo da uradimo sa licem tinejdžera?

Ashley-Tisdale

Sem iz estetskih razloga, ovo je period kad se nos može operisati da bi se korigovala deformacija zbog npr. stare povrede nosa. Zbog različite brzine rasta nosnih kostiju i rskavice najčešće postoji i iskrivljena nosna pregrada (septum) pa i nju tokom operacije korigujemo. U to vreme počinju i prva zadirkivanja, jer baš tada nos ima svoj ekspanzivni rast, za razliku od , npr. ušiju, koja svoj položaj i oblik imaju formiran još u ranom detinjstvu. Operacija nosa kod tinejdžera može se obaviti kao otvorena ili zatvorena, u zavisnosti od preoperativnog izgleda. Ja se trudim da mladim pacijentima , kad god to stanje dozvoljava, radim zatvorenu operaciju.

Razlika u odnosu na operaciju odraslog pacijenta je u entuzijazmu koje mladi imaju u odnosu na ishod operacije. Oni su fokusirani na estetski ishod i pokušavaju da usaglase izgled sa svojim zamišljenim ili izgledom poznate osobe. Obično im kažem da se nos može smanjiti samo za jedan ili dva broja, te da će i dalje biti u ogledalu poznato lice i poboljšan nos, tek da ne očekuju čuda i drugu osobu . Stariji, emocionalno zreli pacijenti uglavnom imaju realistične prohteve i uglavnom je razlog odlaganja zahvata do zrelog doba finansijske prirode. Što se tiče same procedure nema bitne razlike. Svaki nos je poseban i mora se praviti plan za svakog pacijenta ponaosob, da bi ishod bio što sličniji željenom.

Ograničenja : bez obzira na razlog, minimalna starost treba da bude 17 godina. U tom dobu rast lica je stabilizovan i zahvat se može obaviti sa dugoročnim ishodom. Operacija mladjih pacijenata povećava mogućnost za kasnije revizije, zbog toga što nos nastavlja da raste, ali ovoga puta u prisustvu unutrašnjih ožiljaka. Ipak, slomljeni nos 12-godišnjaka treba odmah biti korigovan.

Rizici su uglavnom isti, kod mladjih i starijih pacijenata. Krvarenje, otoci, modrice, lake asimetrije retko kad zahtevaju dodatnu korekciju.

Oporavak je kod mladjih pacijenata znatno brži i oni već kroz par dana mogu da obavljaju većinu uobičajenih aktivnosti, iako moraju da dišu na usta, zbog tampona. Prvih 2-3 nedelje ne smeju se obavljati teži fizički poslovi, niti dizati teret, a kasnije se život vraća u uobičajene tokove. Otoci na licu lagano nestaju u prvih mesec dana, a nos dobija svoj konačni izgled tokom prvih 6 meseci. Tokom prve godine treba obaviti bar dve kontrole, da bi se kontrolisalo stanje nosa i njegovih „sastavnih delova“. Sportovi su dozvoljeni, ali treba izbegavati udarce u nos jer se operisani nos veoma lako „sruši“, što najčešće zahteva novu operaciju. Izlasci … već desetak dana nakon operacije tinejdžeri prošetaju svoje novo lice. Obično se iznenade koliko mali broj ljudi primeti promenu.

Rezultati zavise od uzrasta pacijenata. Ukoliko imaju 17 godina ili više, ne očekuje se kasnija promena u izgledu nosa, tako da se može reći da je jedna, dobro izvedena operacija, sasvim dovoljna. Naravno, moguće su male nepravilnosti koje se lako koriguju sekundarnom procedurom. Mladje pacijenta obično reoperišemo u ranim dvadesetim godinama.

Najvažnije u celoj ovoj priči i želji za promenom je da tinejdžer za ovu proceduru ima apsolutnu podršku roditelja i da tu odluku sam donese, a ne da operiše nos zbog ispunjenja želje bilo kojoj drugoj osobi.

Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete pregled, obratite mi se putem FB strane ili email adrese. Ili kako Vama odgovara

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.