Operacija nosa kod muškarca

Rinoplastika može promeniti sve komponente nosa, od njegovog korena, do samog vrha, pa ipak se najčešće zahteva smanjenje grbe na dorzumu koja ne samo što ne izgleda lepo već i odvlači pažnju od izgleda očiju. Nos bi trebao biti uklopljen u ostatak lica, tako da oči postanu tačka fokusa, kako na fotografijama, tako i u konverzaciji.

nos pre i posle

Dok svi sa lakoćom prepoznaju nosnu grbu, njen uzrok većini ljudi nije poznat. Uglavnom se smatra da je u pitanju samo kost, međutim grbica je sastavljena od nosnih kostiju i septalne i lateralne rskavice a na njen izgled najviše utiče genetika. Preterani rast nosne pregrade dovodi, najčešće u pubertetu, do formiranja poznatog izgleda jer se nosne kosti i lateralne rskavice pomeraju naviše i formiraju grbicu.

Hump-Reduction-Operacija uklanjanja nosne grbe podrazumeva najpre uklanjanje koštane prominencije. Danas se to radi laganim struganjem finom turpijom čime se izbegava čest izgled „razbijenog“ nosa koji je bio čest kada se to uklanjalo dletom i čekićem. Kod muškaraca grba se uklanja samo do nivoa kad dorzum postaje ravna linija, dok se kod devojaka to spušta niže, jer one obično preferiraju niži profil. U određenim slučajevima grba se uklanja tako da ipak ostane njen „trag“ u cilju održavanja „muškog“ izgleda lica.U daljem toku redukuje se nosna pregrada i lateralne rskavice čime se nos dovodi u željeni oblik. Obavezni deo operacije su i tzv osteotomije, postupak u kojima se lome nosne kostii na spoju sa gornjom vilicom, tako da se postavljaju u novi, željeni položaj. Ovaj manevar ume da ostavi kasnije „trag“ na mestu zarastanja kostiju, naročito kada se uklanja veća grbica, tako da je ponekad potrebno mesto zarastanja dodatno korigovati, posle nekoliko meseci.

Tokom operacije muškog nosa mora se imati u vidu i ugao koji on po vertikali zauzima sa licem i koji je nešto veći od ženskog, jer u protivnom dobijamo ženski nos na muškom licu.Vrh nosa se obično blago stanji i sasvim malo podigne , tek toliko da ne „visi“, dok se ne preporučuje preterano podizanje i pravljenje prćastog nosa.

Operacija se obavlja u opštoj anesteziji i traje oko 2 sata. Zanimljivo je da , i pored otoka i modrica, nema bolova u postoperativnom toku, bilo da se radi o devojkama ili muškarcima. Posle ove operacije potrebno je da prođe bar 6 nedelja da bi se ocenili rezultati, iako pojedinim pacijentima otok vrha nosa traje i nekoliko meseci.

Ukoliko imate pitanja vezanih za ovu temu možete mi se obratiti putem email adrese igormaljkovic@yahoo.com ili me potražite na Facebooku

 

2 comments to “Operacija nosa kod muškarca”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Zoran - 05.06.2020. Одговори

  Poštovani, koliko košta revizija nosa u vašoj klinici? Ima više od tri godine kako mi je uradjena operacija i izgled je nezadovoljavajući!
  Hvala
  S, poštovanjem
  Zoran Ilić

  • dr Maljkovic - 31.08.2020. Одговори

   Poštovani, cena revizija je od 2500 do 4000e, u zavisnosti od vrste operacije koju treba raditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.