Operacija nosa – više od uklanjanja grbe

Grba na nosu je najčešži razlog zbog kojeg se pacijenti obraćaju estetskom hirurgu za operaciju nosa. Da bi dorzum nosa bio estetski prihvatljiv možebiti nizak ili visok, ali mora biti ravan, tako da je osnovna želja upravo – ravan nos.

nose

Mnogi pacijenti nezadovoljni su izgledom nosa prvenstveno zbog grbe koju imaju na dorzumu i zahtevaju samo da ona bude uklonjena. Iako to deluje potpuno razumno, promena samo jednog dela nosa utiče i na druge njegove delove, kao i na celokupni izgled nosa i lica. Uklanjanje grbe sa nosa najčešće nos čini lepšim, ali može neke druge nepravilnosti učiniti očiglednim. Najčešće nos posle uklanjanja grbe izgleda duži, sa vrhom okrenutim na dole, što je estetski neprihvatljivo. Takođe, ponekad hirurg tokom operacije ukloni previše koštanog dela grbe, a ne ukloni rskavičavi deo septuma, čime nos dobija potpuno nepoželjan izgled i zahteva novu operaciju. nose-correction1-300x202 Iz tih razloga ja uobičajeno uradim jednu Photoshop simulaciju izgleda profila nosa, kojom pacijentu pokažem šta bi trebalo korigovati i kako će uklanjanje grbe uticati na konačni izgled nosa. Naravno, Photoshop je ono kako bismo hteli da nos izgleda posle operacije i ne postoji garancija da će upravo tako izgledati, ali mogu reći da oko 90% nacrtanog ipak bude uradjeno, a često i više.

Kod devojaka koje žele da uklone grbu sa dorzuma obično je potrebno ukloniti koštani deo, dletom ili raspom, a onda korigovati rskavice tako da se dobije fina ravna linija dorzuma nosa, ponekad i blago konkavna. Da bi nos imao lep konačni izgled moramo nosne kosti izlomiti i postaviti u adekvatni položaj. Vrh nosa moramo podići i zarotirati na gore, rskavice vrha najčešće treba smanjiti, a ceo nos po vertikali treba skratiti. Kad sve to uradimo i nos upakujemo u gips možemo očekivati dobar rezultat. Ponekad na efekat čekamo i dobrih 6-12 meseci, dok prođu svi otoci i izblede ožiljci.

Pomenuću samo da smatram da je mala, jedva vidljiva grba na ženskom nosu dopuštena jer mu daje izgled neoperisanog, što je u suprotnosti sa konkavnom linijom „preoperisanog“ nosa.

Zaljučak : uklanjanje grbe jeste osnovni manevar kod rinoplastike, ali izolovano može biti uradjen samo u posebnim i pažljivo odabranim slučajevima i najčešće je potrebno korigovati još niz drugih detalja na nosu da bi konačni izgled bio dobar. Tražite od Vašeg doktora da pre operacije navede šta bi sve na nosu promenio i da obradi bar jednu fotografiju da biste stekli utisak kako će sve izgledati.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete mi se slobodno obratiti putem emaila, Facebooka, telefonom ili Viberom …

4 comments to “Operacija nosa – više od uklanjanja grbe”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Tijana - 20.04.2018. Одговори

  Postovani, spremam se za operaciju septuma, a imam i grbu. Mene zanima da li prilikom operacije septuma moze i grba sa nosa da se skine?

  • dr Maljkovic - 22.04.2018. Одговори

   Poštovana,

   to se najčešće radi zajedno, u operaciji koja se naziva septorinoplastika

 2. Djuza - 29.06.2016. Одговори

  Intresujeme cena korekcije nosa nemam devijaciju niti drugi udrastveni priblem samo estetska korekcija hvala na odgovoru.

  • dr maljkovic - 01.07.2016. Одговори

   Poštovani, cena takve operacije je 1600e

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.