Budite otvoreni za otvorenu rinoplastiku

Otvorena rinoplastika uvedena je u praksu još dvadesetih godina prošlog veka godina i uključivala je mali rez preko kolumele kojim se prilazilo tkivima nosa, u cilju boljeg oblikovanja njegovog vrha. U današnje vreme većina estetskih hirurga u Americi radi ovom tehnikom, dok je kod nas još uvek relativno retka. Zašto?

lep nos
Tehnika : tokom ove operacije hirurg odiže kožu nosa i jasno vidi strukture koje treba da koriguje. Najpre se koriguje koštani deo nosa, „grba“ zbog koje pacijenti najčešće dolaze i, ako je potrebno, nosna pregrada. Nakon toga se rskavice nosa smanjuju, preoblikuju, fiksiraju za druge strukture, a njihovi precizno oblikovani komadići dodatno oblikuju vrh. Praktično, tokom ove operacije hirurg najpre „sruši“ postojeći nos, a onda izgradi nov, prema željama pacijenta i estetskim i funkcionalnim kriterijumima. Za razliku od zatvorene operacije ova se ne radi „na slepo“ ili „pod prstima“ , kako su nekad to govorili moji učitelji.
.
Prednosti : sve strukture nosa koje treba izmeniti jasno se vide – konkretno, oblik i veličina nosnih rskavica, položaj kostiju, odnos nosne pregrade sa rskavicama. Lakše se preoblikuju sve strukture nosa i može se u velikoj meri predvideti postoperativni izgled. Otprilike bih to uporedio sa popravkom motora automobila. Možete je uraditi tako što ćete podići haubu i npr. zameniti svećice, a možete to uraditi i kroz otvor za hladnjak. Za pacijenta je najveća korist bolji izgled nosa, u odnosu na onaj postignut zatvorenom tehnikom.
.
Open RhinoplastyMane : trajanje operacije je duže, zbog dugotrajnog preparisanja tkiva, i precizne korekcije rskavica. Obično operacija traje dva sata, a ako ima i više posla dešava se da se oduži na preko tri. Ožiljci unutar nosa su izraženiji, a ostaje i jedan mali na kolumeli. Otok vrha nosa traje duže – nekad čak i do 12 meseci, ali nikad ne utiče na kasniji izgled nosa. U skladu sa trajanjem, i cena operacije je veća.
.
I dalje postoje „razmimoilaženja“ estetskih hirurga oko izbora tehnike rinoplastike. Otvorenom rinoplastikom mogu se uraditi opsežnija remodelovanja nosa, dok se zatvorena koristi kada je potrebno napraviti manju korekciju, npr. samo ukloniti grbicu.
Ja češće radim otvorenu operaciju, zbog priličnog broja pacijenata koji mi dolaze posle već urađene zatvorene operacije nosa, a i zbog toga što svima pokušavam da napravim „savršeni“ nos koji zatvorenom operacijom nije moguće postići.
.
Ukoliko imate pitanja možete mi se obratiti putem Facebooka, Emaila ili kako vam je zgodno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.