Silikonske usne: Nekad prestiž, danas blam

autor teksta : Sonja Martić, časopis Blic Žena, maj 2013

Turbulentne devedesete promenile su i koncept lepote i donele trend ugradnje silikona koji je trajao čitavih dvadeset godina. Silikon je osim estetske imao ulogu statusnog simbola: usne su pojačavale atraktivnost i indirektno poručivale da je u dotičnu damu uloženo mnogo novca.

36664_shutterstock_109044404_iff

A onda je usledila „Era Kineza“, u prevodu, kupiš sve što poželiš za male pare. Uključujući i silikonske u usnama. I tako se, nešto što je svojevremeno koštalo kao dobrodržeći Golf 2, odjednom našlo na grupnim popustima. Silikon je postao i više nego pristupačan, što je dovelo do njegove masovne ekspanzije.

U međuvremenu se promenilo poimanje lepote i atraktivnosti: silikonske usne, plastične nokte i nadograđenu kosu zamenio je prirodni izgled. Devojke su masovno počele da skidaju klipse i puštaju svoju kosu da raste. A potom i da vade silikon iz usana.

Kako se uopšte desila armija “duck face” devojaka? Koga kriviti, njih ili hirurge? Za početak, treba naglasiti da su se šprica i silikona latili, osim kompetentnih ljudi, i oni sa srednjom kozmetičkom školom.

– Mislim da je krivica obostrana, ali više na strani hirurga. Devojka ima pravo na svoju želju i estetski sud, ali je plastični hirurg taj čija reč treba da bude poslednja, koji treba da joj sugeriše izgled u okviru njene konfiguracije lica i važećih, opštih, estetskih kriterijuma, a ne da se obraduje još jednoj „mušteriji“ kojoj će ubrizgati veliku količinu filera – kaže dr. Igor Maljković, plastični hirurg.

lepe usne

Međutim, prevelike usne same po sebi ne bi bile toliko strašne, da u međuvremenu nije dolazilo do deformacije. U najvećem broju slučajeva silikon bi “popucao”, i usne bi izgledale kao da imaju čvorove u sebi. I tako je došlo do masovnog vađenja silikona.

Ali, proces odstranjivanja silikona iz usana je daleko teži od implementiranja.
Proces je teži, bolniji i komplikovaniji nego što se pretpostavlja, a vrlo su retki hirurzi koji se usuđuju na isti, iz razloga što su minimalne šanse da usne izgledaju kao nekad.

Šta raditi ako usne izgledaju kao pijavice?
Za početak, raspitajte se ko dobro radi ove intervencije, pažljivo odaberite hirurga, jer je u pitanju veća promena nego kada ste ubrizgavali silikon.

Devojkama koje su imale ovu intervenciju najteže pada što usne izgledaju neuporedivo manje, te se mnoge odlučuju za ubrizgavanje hijarulona.

Ukoliko i dalje želite veće usne, odlučite se za injekcije hijarulona, jer se time povećava prirodni volumen usana, bez deformacije prirodnog oblika. Posle nekog vremena, između šest i 12 meseci hijarulon se “povlači”, ali ostaje nešto lepši oblik usana, tako da se možete ponovo odlučiti za njega ukoliko vam se dopada kako vam je stajalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.