zašto nastaje kapsula oko implanta

Kapsule oko implanta su na lošem glasu. O njima se nerado ili veoma retko priča, to je tabu tema u estetskoj hirurgiji. Uobičajeno se pominju tek kad nastanu problemi, kao što su kontraktura kapsule ili malpozicija implanta. Ipak, ona štiti implant i bez nje ne bi bilo moguće povećati grudi.

breast implant

Kad sam počeo pisanje ovog bloga želeo sam da tekstovima doprinesem boljem razumevanju svih prednosti, ali i problema estetske hirurgije. Kako je ovo tema o kojoj se nerado govori, pokušaću da sve ukratko objasnim

Šta je kapsula?

Kad se silikonski implant „ugradi“, telo počinje da stvara tanku opnu od vezivnog tkiva koja ograničava prostor implanta i gradi vezu između implanta i okolnih tkiva. Ta veza naziva se kapsula i izuzetno je važna u održavanju lepog izgleda grudi. Spoljna strana kapsule štiti implant od infekcije, dok unutrašnja omogućuje pokrete grudnog koša bez trenja sa implantom.

Šta implante drži u mestu?

Optimalni položaj implanta je kombinacija njegovog preciznog postavljanja tokom operacije i pravilno formirane kaspule. Kapsula je ta koja svojom čvrstinom održava implante u dobroj poziciji.

Good girl gone bad

Kapsula ne sme biti ni previše mekana niti previše čvrsta. Mora biti dovoljno čvrsta da drži implant, a dovoljno meka da se ne oseti „pod rukom“. Kod ogromne većine devojaka upravo je ovo slučaj, i kapsula nije tema o kojoj one imaju potrebe razmišljaju.

Previše meka kapsula

Zboo malog broja fibroznih vlakana ne uspeva da zadrži implant u željenoj poziciji, tako da on pod silom gravitacije lagano klizi naniže, a u slučaju stalnog spavanja na stomaku u stranu. Što je implant veći veće su i sile koje na njega deluju. U ovom slučaju kvalitetan grudnjak je od pomoći.

Hirurški tretman pomerenih implanta obuhvata smanjivanje i zatezanje kapsule, smanjivanje ležišta implanta, zamenu implanta manjim i korišćenje acelularnog dermalnog matriksa koji pojačava samu kapsulu. Takođe, može se razmišljati i o implantima prektivenim mikropoliuretanskom penom.

Previše čvrsta kapsula

Ova pojava je danas, sa korišćenjem implanta pete generacije i „dual plane“ tehnike daleko ređa nego ranije. U nekim slučajevima kapsula se posle više godina „pod rukom“ oseti kao nešto čvršći implant, dok se u težim slučajevima implant zbog stezanja deformiše, a može vremenom zauzeti i pogrešnu poziciju. To stanje naziva se kapularna kontraktura i bilo je mnogo češće pre dvadesetak godina, dok su bili u upotrebi „smooth“ implanti koji su postavljani ispod žlezde.

Za ove pacijentkinje lečenje podrazumeva operativno otvaranje ili vađenje zadebljale kapsule, a ja obično radim i konverziju u „dual plane“ i zamenu njihovih starih silikonskih implanta mikropoliuretanskim. Ranije je bilo popularno neoperativno cepanje kapsule grubom masažom, ali je to postupak koji oštećuje implant, poništava mu garanciju, može da dovede do njegovog pucanja ili krvarenja.

.10176093_10152440477611613_7857923048540687314_n

Ukoliko razmišljate o povećanju grudi ili imate implante i razmišljate o zameni ili imate neko drugo pitanje u vezi implanta možete mi se javiti na igormaljkovic@yahoo.com ili na www.facebook.com/igor.maljkovic.5

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.