Hajde da odložimo operaciju na neko vreme…

U estetskoj hirurgiji je cilj razgovora upoznavanje pacijenta, procena njegovih zahteva i razmatranje operativnih mogućnosti kojim će se one pretočiti u stvarnost. Kako se te operacije plaćaju, svako odlaganje ili nespremnost da se traženo odmah uradi se „kažnjava“ odlaskom kod drugog doktora.

Pa, zašto odlagati operaciju, ako to direktno umanjuje zaradu? Opisaću to kroz dva slučaja koja su mi se danas desila.

Pre nekoliko meseci pozvala me je pacijentkinja iz Crne Gore, želeći da ukloni višak kože sa stomaka i uradi liposukciju. U svojim ranim dvadesetim obolela je od ozbiljnog oboljenja metabolizma, brzo dobijala na težini, i nije imala internističko lečenje. Poslala mi je svoje nalaze i fotografije. Videvši sve, predložio sam joj odlazak kod endokrinologa i nutriciologa koji bi joj ordinirali dijetu i terapiju. Mislio sam da me je zaboravila i moju poruku da mi se javi kad smanji težinu i bude boljeg opšteg stanja. Javila mi se danas, sva presrećna jer je u prethodnom periodu smršala 14 kg, lečeći se redovno. Rekla je i da namerava dalje da nastavi sa dijetom koja je postala njen novi stil života, i da više nema potrebe da radi liposukciju, već samo da, kad dođe do željene mase ukloni višak kože. Rekla mi je da se divno oseća, te da svima priča potpuno neverovatnu priču kako joj estetski hirurg nije hteo uzeti novac, već ju je poslao , kako sama kaže „u život“.

Drugi pacijent je osnovac, sa viškom kilograma i ozbiljnom ginekomastijom. Stanje je toliko loše da nije odlazio na bazen ovog leta, došao je potpuno beo, neosunčan, u širokoj majici. Predložio sam mu da, umesto skupe operacije, počne da vežba, pravilno da se hrani, da isključi kompjuter i radi na sebi. Još danas da „skine“ sa neta jedan program vežbi, a već od sutra da počne vežbanje. Sat vremena dnevno i za 6 meseci „zaradiće“ skuter. Za toliko će operacija biti jeftinija od ove koju bismo odmah radili. Roditelji su me gledali zapanjeno. Nisu očekivali takav tok razgovora. Jako me zanima kako će se ova druga priča završiti. Da li će u sebi dečak naći snage da krene u promene ili će doći za mesec ili dva i tražiti da uradimo sve o čemu smo danas pričali. Bez obzira na cenu, nadam se da će vežbati, ići u teretanu i doći sa osmehom. Biće svakako zadovoljniji.

Zašto sam ovo pisao? Jer novac nije bitan? Ne, naravno. Bitan je.

Ali, nije i ne sme biti važniji od želje da pacijentu u celini bude bolje, da oseti da je krenuo putem drugačijim od dosadašnjeg, da mu je dolazak kod estetskog hirurga promenio život nabolje. E, to je bitno.

I bitno je kad mi na kontrolu dođu pacijenti čije sam operacije nekad odlagao, a kojima smo manjom korekcijom zaokružili sve ono što su sami postigli, kad mi pričaju kako i dalje vežbaju, kako se pravilno hrane i uživaju u druženju sa prijateljima, moru, suncu… životu. I volim kad mi, iako su platili operaciju, donesu suvenir sa putovanja, da ih se setim. A ono što uvek pamtim je njihov osmeh. On nema cenu.

3 comments to “Hajde da odložimo operaciju na neko vreme…”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. tasha037 - 19.08.2012. Одговори

  Jos jedan divan tekst, bravo! Usla sam da pogledam samo sta ima za silikonske implante, a potpuno izmenila stav o svom nacinu zivota kroz par textova ovde.

  • drmaljkovic - 19.08.2012. Одговори

   Hvala Vam! U jednoj rečenici sumirali ste sve ono što ovim blogom pokušavam da postignem.

 2. drmaljkovic - 08.08.2012. Одговори

  Ovo je komentar koji mi je stigao na FB i postujem ga bez promene, i bez imena .

  „Doktore Maljkovicu, prica me je bas dotakla, i za mene je tema pun pogodak. Ja puno radim na sebi onako kako sam Vam inace opisala, uvek sam bila za 100% prirodan nacin skidanja viska kilograma, tako da i sada tezim ka tome.. dobro mi ide,
  i uspecu onoliko koliko je u mojoj moci. Skinuti 53 kg nije zaista nimalo lako. To je proces. Kod mene vec 3 godina i dalje traje. Pre svega morate imati vere, i ne smete nikada odustati, jer ako to uradite odustali ste od samog sebe. Ja razumem ove ljude kojima ste dali ovakve savete, i zaista ste im pomogli na naispravniji nacin.A Vi tu nastupate kasnije, ako za to bude i dalje bilo potrebe. Korekcija ishrane, vezbanje , sve aktivnosti koje su pokretackog tipa su prava stvar. I dijete ne postoje, dijeta postoji samo u vasoj glavi, to je nacin zivota , nista drugo. Mnoge knjige se trebaju prelistati, i mora se malo pogledati bozja apoteka.Nista nije lako i nema nista na brzinu. Mene je odrzala Solomonova izreka iz Biblije “ Odrekni se, bices sretan“ ….. to vam je isto kao i osvajanje planine… “ Niko se nije popeo na brdo, samo tako sto ga je gledao“.
  Tako da , mrsavljenje na prirodan nacin je mukotrpan posao,i treba se na njega prionuti ODMAH! A i da Vama olaksamo posao. Naravno ako zatreba :)!!! Hvala na ovako divnom tekstu. Veliki pozdrav!“

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.