Abeceda liposukcije

Kao i u ostatku sveta  liposukcija i kod nas dobija a popularnosti. Osnovna ideja je genijalna – uklonićemo masno tkivo tamo gde smeta, a nećemo ga dirati tamo gde je potrebno, npr na licu.

0

A: ko je kandidat za liposukciju?

Pravi kandidat je osoba koja se pravilno hrani, pomalo vežba ali ima depozite masnog tkiva kojih ne uspeva da se reši i kad je najmršavija ima npr. „jahaće pantalone“ ili „mafine“. Često baš te pacijentkinje uz liposukciju rade i povećanje grudi implantima.

B : na kojim delovima tela se radi liposukcija?

generalno, može bilo gde, ali je najčešći struk, bokovi, stomak, natkolenice, kolena, podbradak, grudni koš, nadlaktice…

C: Da li je liposukcija opasna i da li boli?

Nije opasna. Ponekad zbog velike količine uklonjenog tkiva moramo dati transfuziju krvi, ali nema nikakve velike opasnosti po život ili zdravlje. Bol nije velikog intenziteta, ali kasnije modrice umeju baš da uplaše pacijenta.

D: Da li pacijent može da smrša liposukcijom?

Kandidati za liposukciju trebali bi da budu zdrave osobe, zategnute kože i stabilne telesne mase. Liposukcija nije metod mršavljenja, iako uspevamo da uklonimo po 4500ml masnog tkiva u jednom aktu. Ukoliko pacijent ima viška kože treba razmotriti zatezanje npr stomaka, leđa, nogu. Ponekad je liposukcija prvi korak i sledi joj posle par meseci zatezanje kože čime dobijamo odličnu konturu tela.

E: može li se raditi u lokalnoj anesteziji?

Ponekad manje liposukcije radimo u lokalnoj anesteziji, ali „prave“, velike liposukcije zahtevaju opštu anesteziju i ostajanje u bolnici.

F: kako se radi liposukcija ?

Napravi se mali ubod u koži, a onda se u tkivo ubrizgava poseban rastvor koji kasnije sprečava krvarenje. Posle toga se tankom posebno oblikovanom kanilom uklanja masno tkivo aspiracijom iz tkiva. Nema sečenja tkiva, nema velikih rana niti ožiljaka. Po završetku se proveri da li je tkivo ravno, i rana se ušije.

G: Šta se radi posle?

Pacijent se odmara, prima antibiotike, a ponekad stavljamo i male drenove, jer često izlazi tečnost iz otvora na koži. Par dana kasnije pacijenti nam se javljaju konstatujući da „isto izgledaju“, što je zbog otoka tkiva koji traje oko dve nedelje. Za to vreme nosi se poseban steznik koji omogućuje lepo zarastanje i oblikovanje tela.Modrice nestaju tokom 3 nedelje od operacije.

H: kada se skidaju konci?

konci se uklanjaju 7-10 dana od operacije.

I : Kad se vraćam normalnim aktivnostima, vežbanju?

Otprilike, potrebno je 2-4 nedelje da prođe od operacije, što zavisi od regije koja je tretirana i od ekstenzivnosti same operacije. Posle malih liposukcija može se ranije vežbati, dok maksimalne liposukcije zahtevaju duži oporavak.

.

Potpuno sam siguran da ima još puno pitanja, ali ovo su neka koja su mi pacijentkinje najčešće postavljale i hteo sam da ih sistematizujem i prikažem na jednom mestu.

Ukoliko imate neko pitanje , slobodno mi se obratite putem emaila, telefona ili slično i rado ću Vam odgovoriti.

Takođe, na isti način možemo i zakazati pregled ili konsultaciju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.