Kako tip liposukcije utiče na rezultat ?

U poslednje vreme često dobijam pitanja u vezi liposukcije, a kako je često radim napisaću moje viđenje zahvata i dati neke komentare.

Liposuction

Moderna tumecentna liposukcija je jedan od zahvata koji jako volim da radim, i pored činjenice da i je fizički vrlo zahtevna. Razlog je što daje izvanredne estetske rezultate i predstavlja zlatni standard za liposukciju. Od malih regija, tipa podbratka, do mega liposukcije celog stomaka, bokova i nogu tumescentna liposukcija pobeđuje sve vrste asistiranih liposukcija – Vaser, Smart lipo, Lipodissolve, i to nije samo moj stav, već i najeminetnijih svestkih estetskih hirurga.

Tumescentna liposukcija je tehnika u kojoj koristimo fluide da lakše uklonimo masno tkivo iz problematičnih regija, a takodje i smanjujemo gubitak krvi, uz anestetičko dejstvo. Masno tkivo uklanja se kanilom. Ova pouzdana tehnika uspešna je već skoro 15 godina i svake godine na kongresima se čuje još neka finesa.

Sa druge strane, Vaser, Lipodissolve i ostalo su „beta tehnologije“ koje, uprkos velikoj reklami, ne uspevaju da se „prihvate“, iako teorijski znatno olakšavaju rad hirurga. Problem je vidljiv i u tome što do sad niko nije publikovao da je dobio bolji estetski rezultat bilo kojom asistiranom liposukcijom u poredjenju sa tumescentnom manuelnom liposukcijom.

Izbor kanile, instrumenta kojim radimo liposukciju, je veoma bitan za krajnji ishod zahvata. Pre par godina koristio sam kanile od 4 , 5 ili 6 mm prečnika , sa jednim ili dva otvora. To je bilo vreme kada smo radili veoma brzo, ali smo se plašili neravnina na koži, koje su bile česta posledica liposukcije.

Danas su kanile znatno usavršene, i najveći prečnik koji koristim je 3mm, a veoma često raadim i sa onima od 2 ili 1,75mm. Iako se njima radi sporije, znatno su manji bolovi, manje je otoka i modrica, krajnji rezultat je bolji i koža je potpuno ravna. Neke moderne kanile imaju veliki broj manjih otvora kroz koje ubacujemo fluide u tkivo, ali ponekad ih koristim i da aspiriram masno tkivo, naročito kad je potrebna finesa na licu ili vratu. Moram priznati da uživam u takvim detaljima, tokom operacije, iako instrumentarka ume da prevrne očima kad vidi na kakvim se sitnicama zadržavam.

Takođe, postoje kanile sa većim otvorima koji su okrenuti samo na jednu stranu i njima se može uraditi i veoma površna liposukcija. Postoje i kanile posebnog dizaajna od 12, 14, 16 gauge-a kojima se rade npr ledja, nadlaktice, kolena ili lice .

Sa modernim kanilama može se komforno raditi liposukcija i u uslovima lokalne anestezije, jer su one tanke i bolovi su minimalni, tako da pacijent može odmah da ustane i ode kući. Ono što je još važnije je da posle toga mogu mirno da spavam jer znam da je rezultat odličan i da će pacijent biti zadovoljan svojoim izgledom. Čak i ne pamtim kad sam poslednji put radio sekundarnu korekciju liposukcije, tzv „touch up“ proceduru. Tumescentna metoda liposukcije sa tankim kanilama omogućila mi je da sve uradim dobro „iz prve“.

Ukoliko imate još pitanja ili biste želeli da zakažete konsultaciju ili pregled, možete mi se javiti na e-mail igormaljkovic@yahoo.com ili putem Facebook stranice

Has one comment to “Kako tip liposukcije utiče na rezultat ?”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Milena - 27.03.2016. Одговори

    Dobar dan Igore, gde vrsite liposukciju? Interesuje me tumescentna liposukcija stomaka i cena.
    Pozdrav, Milena

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.