Komplikacije estetske operacije grudi : seroma

U tekstovima koji se bave estetskom hirurgijom puno se piše o dobrim stranama povećavanja grudi silikonskim implantima. Retke su kolege koje pominju ili pišu i o komplikacijama zahvata. One nisu česte, ali ih treba pomenuti, u cilju boljeg informisanja bivših i budućih pacijenata. Serom je jedna od komplikacija.

Best-Plastic-Surgery- Akutni seroma sindrom predstavlja skupljanje tečnosti u tkivima neposredno posle operacije. Ta tečnost se najčešće sama od sebe prestane stvarati tokom par nedelja od operacije i resorbuje se vremenom. Pa, šta je problem? Za početak, diskomfor. Umesto savršenog izgleda pojavljuje se asimetrija. Obično pacijent oseća i bućkanje oko implanta ili primeti curenje bistre ili lako zamućene tečnosti iz rane i biva zabrinut zbog ishoda. U težim slučajevima vidi se i crvenilo oko rane i oseća se bol, a smatra se da postoji veza između formiranja seroma i kontrakture kaspule.

Zašto se serom formira? Pitanje od milion dolara. Razlog je nepoznat. Smatra se, ali nije potvrđeno, da je uzrok seroma curenje limfe iz limfnih sudova. Takođe, serom se može formirati i od seruma. Takođe, može biti i posledica inflamacije, zbog manipulacije tkiva tokom operacije. Otprilike, serum, limfa ili neka druga tečnost, umesto da bude uklonjena iz operativnog polja tu ostaje i gomila se. Serom sam po sebi nije opasan, ali može dovesti do drugih komplikacija – usporenog zarastanja rane ili infekcije. Znaci koji zahtevaju hitan pregled jesu krvarenje iz rane, znatno otvaranje rane, temperatura preko 38C i jak bol.

Kako ga se rešiti? Opisano je nekoliko metoda kojima se uklanja serom. Manje količine tečnosti dovoljno je pratiti i obično se same resorbuju. To je stanje koje pacijenti doživljavaju kao „bućkanje“ oko implanta. Veće količine tečnosti zahtevaju ponovljenu aspiraciju ili postavljanje drena za uklanjanje tečnosti. Često u polje oko implanta ubacujemo male količine kortikosteroida, antiseptika ili antibiotika, u cilju iritacije tkiva i smanjenja sekrecije. Inficirani serom zahteva antibiotsku terapiju i dreniranje tečnosti. Nema svrhe stavljati šavove na ranu jer to neće sprečiti stvaranje tečnosti, već njeno isticanje. U takvim slučajevima, ukoliko za 6-8 nedelja ne prestane da se stvara serom, obično je u pitanju subklinička infekcija koja se ne može smiriti u prisistvu implanta. Ista je situacija i otvaranje rane i pojavljivanje implanta na rani. Tada je potrebno implante izvaditi , sačekati 6 meseci da se u potpunosti smiri inflamacija i kasnije ubaciti nove. O ovom problemu uvek porazgovarajte sa Vašim hirurgom

Prevencija je svodi na postavljanje drenova tokom operacije, naročito kad se radi zamena implanta zbog kontrakture kapsule i nošenje kompresivnog midera. Uprkos svemu, u određenom procentu slučajeva serom se javlja i opisuje se u svim svetskim statistikama. Dakle, ne treba ga se plašiti, ali ga treba imati u vidu kad se radi povećavanje grudi. Uostalom, to što se za problem sa seromom zna ne smanjuje broj devojaka zainteresovanih za povećavanje grudi.

Ukoliko imate pitanja u vezi ove teme ili bilo koje druge, ili biste želeli da zakažete pregled možete mi se obratiti na adresu igormaljkovic@yahoo.com

16 comments to “Komplikacije estetske operacije grudi : seroma”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Ana - 17.06.2018. Одговори

  Ugradila sam implante pre 6 dana. Pre 2 dana mi se pojavilo curenje iz leve dojke. Otisla sam nazad kod doktorke koja mi je uradila drenazu leve dojke i rekla da se vratim sutra. Sutra kada sam se vratila rekla je da mora da otvori i vidi oba silikona. U toku procedure je donela odluku da odstrani oba silikona zbog pojave tecnosti i u drugoj dojci. Sama doktorka je rekla da nije licilo na infekciju jer nisam imala temperaturu, crvenilo, bol, itd. Meni iz ovoga sve zvuci kao da je doktorka prenglila sa vadjenjem silikona na osnovu pojave seroma? Zar nije bilo logicnije nastaviti sa antibioticima neko vreme, ili da se eventualno radi drenaza povremeno i prati situacija pa ako posle nekog vremena se i dalje curenje nastavlja da se odstrani implant, a ne odmah? Jako me interesuje sta vi mislite o tome? I takodje, podpitanje, posle koliko vremena cu moci ugraditi silikone (mozda od nekog drugog proizvodjaca)? Unapred Hvala na odgovoru.

  • dr Maljkovic - 17.06.2018. Одговори

   Poštovana,
   uzrok ranog seroma nije poznat, ali se smatra da su pušenje, visok BMI, veliki volumen implanta i pozicija implanta ispod žlezde faktori koji povećavaju učestalost nastanka.
   Što se tiče ranog uklanjanja implanta, teorijski je to najbolje što je doktorka mogla uraditi. Sa druge strane, uvek pokušavamo da „spasemo“ implant, punkcijama, antibiotikom i davanjem kortikosteroida i veoma često to uspevamo.
   Moj savet je da sada sačekate 4-6 meseci i da u sledećem aktu uradite povećanje grudi poliuretanskim implantima koji imaju veoma malu incidencu pojave seroma.

 2. Vranes - 28.05.2017. Одговори

  Postovani, operisana sam 20/04/17. nisam imala grudi nakon dojenja i stavila sam neprimetnih 270cc anatomske mentor, inace je bilo preporucljivo za 300cc jer sam velika.. pojavio se serum nakon 10 dana. 15/05/17 sam pocela drenazu i trajala je 8 dana. danas se ponvo nakupio serum tacnije 5 dana posle drenaze i problem se javio u diskomfortu i tezoj pokretljivosti ruke. Predlozen mi je snimak zuba,bris iz nosa plus usta, ginekoloski pregled da nije do spirale i da nastavim antibiotike tj sa 24h predjem na po 2 antibiotika na 12 h.Antibiotike imam za poshizit, rifampicine 300mg i baktrim 960mg…nemam infekciju koza i aerola su ok.Objasnjenje za antibiotike sam dobila navodno da me pokriju da ne dodje do infekcije, prvi je antibiotik za tuberkulozu i drugi je za urinarne infekcije iz slovenije vode poreklo. recite mi sta je ovde pametno napraviti pocinjem da se opasno zabrinjavam?

  • dr maljkovic - 28.05.2017. Одговори

   Poštovana, produženi seroma sindrom je ponekad uvod u kontrakturu kapsule. vaš doktor je ordinirao potpuno adekvatnu terpaiju. Iz nama za sada nepozantih razloga nekada pacijent ne odreaguje na to adekvatno , pa se nekada moraju implanti ukloniti iako nema evidentne infekcije. jedino što bi mi palo na pamet u ovom trenutku je dodavanje kortikosteroida direktno u džep implanta, nastavak antibiotika, punktiranje i … čekanje. Ukoliko serom zaostane u obzir bi došla i zamena silikonskih implanta poliuretanskim.

   Nadam se da sam bar malo pomogao.

   Srdačan pozdrav, dr Igor Maljković

 3. Ines Radic Petrovic - 30.04.2017. Одговори

  Postovanje,prije 2tjedna uraden mi je lifting i stavljeni implanti od 190cc,medutim dr.nije stavio dren i u desnoj dojci mi je oveci serom koji se jako zgusnuo i kaze da ga mora kiruski ostraniti,i na istoj je nekroza bradavice koju on samo sanira struze odumrlo tkivo daje antibiotik i ceka..molim vas,sto i kome da se obratim?vec je poceo spominjati transplataciju za bradavicu te 3D tetoviranje,velika mi je rupa i otvorena rana na mjestu bradavice i k tome serom od 20kubika..pomozite…hvala
  P.s-lijeva je uredu,malo izoblicena al imam osjet i zarasta.
  Pomozite molim Vas

  • dr maljkovic - 02.05.2017. Одговори

   Poštovana,

   kod nekroze bradavice najčešće se implant mora izvaditi, mora se sačekati oko 6 meseci, a onda ubaciti novi. Izuzetno retko uspeva implant da bude otvoren a nezahvaćen infekcijom. Mislim da je u Vašem slučaju vađenje implanta jedina opcija, uz uklanjanje nekrotičnog tkiva. U kasnijem toku ima smisla uraditi tetovaću ili transplantaciju tkiva sa druge areole. Takođe, mislim da nema razloga za čekanje, jer takav problem veoma retko, gotovo nikada, ne prodje samo na davanje antibiotika.

 4. Jaca - 02.09.2016. Одговори

  Proslo je sest meseci od moje operacije, i poslednja dva meseca je leva dojka otecenija, bradavica se vise rasirila, bolnija je i kao da mi dojka gori. Uvecana je naspram desne. Dr kaze da oseti pod rukom „vodu“? Da pijem neke enzine, prepisala mi i da dodjem nakon mesec fana da mo punktira tu vodu. To je serom ako se ne varam? Koliko je to komplikovano u ovon slucaju, 6 meseci je proslo od operacije. Pozdrav

  • dr maljkovic - 03.09.2016. Одговори

   Poštovana, kod Vas se verovatno radi o kasnom seromu, i najbolje je da Vaš doktor pokuša da aspirira tečnost iz periprostetičnog džepa i da ubaci malo kortikosteroida. Najčešće nije ništa strašno, ali ponekad dovodi do kontrakture kaspule, iako ne mora to i obavezno da se desi.

 5. Mimi - 29.01.2015. Одговори

  koliko cesto se javlja situacija da serom ne moze da se resi vec se vade implanti i stavljaju novi za 6 meseci i da li su ti novi o trosku pacijenta?

  • drmaljkovic - 29.01.2015. Одговори

   To je izuzetno retka komplikacija i u tom slučaju neki proizvođači (npr. Polytech) daju besplatno implante iste vrste.

   • Vesna - 22.06.2019. Одговори

    Meni se serom pojavio posle 6 meseci od operacije. Vec tri puta sam radila punkciju tecnost, bude po 100ml.Dr mi je ubrizgao i lek, kortikosteroid. Medjutim, serom se i dalje pojavljuje. Koje su sanse da se na ovaj nacin situacija sanira, tj da ne dodje do vadjenje implanta?

    • dr Maljkovic - 22.06.2019. Одговори

     Poštovana, kad se serom javi u prvih 6 meseci od zahvata jedna od pretpostavki je da je došlo do infekcije niskog nivoa i da je serom posledica prisustva bakterija u biofilmu oko implanta. Ukoliko se serom ponavlja, bez povrede, napora ili fizičke aktivnosti i pri tome ne reaguje na antibiotike najčešće je neophodno privremeno ukloniti implante, pa za 4-6 meseci uraditi novu operaciju u kojima se „ugrađuju“ novi implanti.

  • Vesna - 11.05.2019. Одговори

   Meni se serom pojavio 7 meseci nakon operacije. Doktor mi je punktirao tecnost, sada čekamo da prodje izvesno vreme, pa da mi opet punktira i ubrizgao kortikosteroid.Ono sto mene vise brine je promena na kozi oko iste dojke, crvenilo, svrab, traje vec duze od mesec dana.

   • dr Maljkovic - 31.08.2020. Одговори

    Poštovana,

    treba videti da nije neka infekcija u pitanju. Porazgovarajte o ovome sa Vašim hirurgom.

  • Mirjana - 21.05.2019. Одговори

   9 aprila su mi ugradheni Mentor implanti u obe dojke450.
   7.maja dr.je makazicama secnula neke cvorice konaca. Posle dva dana na rezu leve dojke se pojavila rupica i pocela da curi zuckasta bistra tecnost . 17. maja mi se javlja bol u gornjem delu dojke. Odlazim kod dr. Iscedak je gust i beo. Odmah mi u lokalnoj anesteziji vadi implant cisti dzep i stavlja nov implant. Ostavlja braunilu i dren. KS Leukociti 14500 poviseni granulociti. Bris Stafilokok aureus u velikoj kolicini. Svakog dana mi radi ispiranje sa acidi boricivi Garamicinom. Nosim dren slabo se puni. Od prvog dana pijem Hemomicin sto odgovara antibiogramu. Kakva je vasa prognoza i misljenje o uradjenom.

   • dr Maljkovic - 22.06.2019. Одговори

    Poštovana, Vaš doktor se maksimalno potrudio i reagovao brzo i knjiški. Ukoliko se i dalje nastavi infekcija neophodno je privremeno uklanjanje implanta, uz čekanje od bar 6 meseci do ponovne operacije kojom bi se ubacili novi implanti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.