Da li je moguće ukloniti strije ?

Strije za većinu devojaka prestavljaju ogroman estetski problem. Najčešće se javljaju u toku brzog rastu u pubertetu, tokom trudnoće i u slučaju velikog dobijanja na težini. Bele ili crvene linije na koži ostaju zauvek i same od sebe nikada se ne povlače niti nestaju. Mnogi tretmani tvrde da će ih ukloniti, ali još uvek ne postoji efektivan nehirurški metod uklanjanja.

stretch_marks

Zašto je lečenje strija toliki problem? Da bismo to razumeli neophodno je pod mikroskopom pogledati izgled tog izmenjenog tkiva. Normalna koža u sebi sadrži mala kolagena vlakna i tanki elastin u površnom sloju derma, i gruba vlakna i čvrsti elastin u dobljim slojevima i to pod tačno odredjenim uglom i u odredjenom smeru pružanja u odnosu na površinu kože. Kod crvenih strija se vidi reorganizacija kolagena i strukturne promene u samom kolagenu uz deblji elastin, dok bele strije (sedefaste) pokazuju atrofiju epiderma i izmenjeni kolagen, slično ožiljku.

Sve ovo pokazuje da su strije bitno različite od zdrave kože. Njihova kolagena struktura je izmenjena, kao i pozicija i usmerenost vlakana. Pokušaji izmene tipa , količine i orijentacije kolagena putem masti, krema ili melema uvek deluju privlačno i , uz relativno nisku cenu, obećavaju izlečenje. Nažalost, u osnovi ovo nije moguće, jer ne možete samo mazanjem izmeniti strukturu kolagena u koži. Štaviše ni jedna studija nije pokazala čak ni minimalnu efikasnost sredstava koja se mažu ili utrljavaju u kožu u odnosu na formirane strije, bez obzira na proizvodjača i sastav. Takodje, ni šargarepa, vino, buter od kikirikija, kriške limuna, badem, lavanda niti aloa vera ne mogu ukloniti strije.

Laser se u tretmanu crvenih strija pokazao relativno efikasan jer im smanjuje intenzitet boje i crvenilo, dok je kod belih strija podjednako neefikasan.

Lečenje strija danas se može obaviti samo hirurški , uklanjanjem dela kože na kojoj se strije nalaze. Najčešće to radimo sa strijama na stomaku tokom abdominoplastike, kad uklanjamo ceo izmenjen segment kože od pupka naniže do bikini linije i kad strije odlaze sa viškom kože, gotovo kao „kolateralna šteta“. Istina je da abdominoplastika, ili tummy tuck procedura, dobrim delom svoju popularnost duguje upravo uklonjenim strijama sa prednjeg trbušnog zida zbog kojih mnoge mlade mame pate i izbegavaju da oblače one lepe kratke letnje majičice, a ova operacija im, sem naglašenijeg struka i ravnog stomaka i ovo omogućuje. U ređim slučajevima strije uklanjamo i umesto velikog broja sedefastih ili crvenih linija ostaje samo jedan linearni ožiljak kao trag operacije.

Ukoliko imate nekih pitanja slobodno mi se obratite na e-mail igormaljkovic@yahoo.com ili putem Facebook naloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.