Da li je liposukcija korisna ?

Liposukcija je dobro poznata i efikasna metoda uklanjanja masnog tkiva. Toliko je efikasna da je teško u sali odupreti se želji da se ukloni „još malo“ i da se ostane u granicama bezbednog rada. Iako liposukcija nije tehnika smanjenja težine, već korekcije konture tela postavlja se pitanje da li uklanjanje velike količine masnog tkiva ima  povoljan efekat na metabolizam i ukupno zdravlje.

Početkom ovog meseca to pitanje razmatrano je u uticajnom stručnom časopisu „Annals of Plastic Surgery“. Autori su u studiji obradili preko 350 pacijenata kojima je u estetskim operacijama uklanjano preko 3500 ml masnog tkiva. Pratili su njihove laboratorijske parametre, faktore rizika za nastanak srčanih oboljenja, insulinsku rezistenciju i parametre inflamacije. Rezultati su zanimljivi. Sem popravljanja izgleda i smanjivanja indeksa telesne mase, što je očekivano, kod određenog broja pacijenata uočeno je smanjenje povišenog nivoa lošeg, LDL, holesterola za 0,2mmol/l i povećanje osetljivosti tkiva za insulin, što se smatra dobrim pokazateljima. Skoro svi pacijenti imali su sniženje krvnog pritiska u ranoj fazi a određeni procenat je imao i u dužem periodu posle operacije niže pritisak nego pre. Količina drugih medijatora zapaljenja koji se analiziraju u krvi bila je takođe smanjena, kao i čuvenog TNF-alfa koji je značajan u genezi mnogih autoimunih bolesti.
.
 Pitanje koje ostaje je da li liposukcijom možemo poraviti zdravlje. Da li uklanjanje metabolički visoko aktivnog masnog tkiva popravlja samo privremeno određene laboratorijske analize ili je i dugoročno korisno. Iako su pojedini nalazi ohrabrujući, neke od promene su relativno male. Činjenica da u ranoj fazi postoji smanjenje nivoa holesterola, pritiska i povećanje iskorišćenosti insulina daje nam nadu da očekujemo da ćemo jednom moći da konstatujemo da liposukcija i dugoročno može smanjiti rizike za oboljenja srca i krvnih sudova. Svakako će biti potrebno još praćenja i studija pre nego što nešto tako sa sigurnošću kažemo.
.
U ovom trenutku sa potpunom sigurnošću možemo reći da liposukcija bitno menja izgled tela i da je nezamenljivo oruđe u estetskoj hirurgiji.
.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete mi se obratiti putem emaila, Facebooka, Instagrama, Vibera …

2 komentara za “Da li je liposukcija korisna ?”

Možete ostaviti komentar ili Trackback ovu objavu.
  1. Bojana - 21.12.2017. Одговори

    Postovani, veoma korisna informacije. Hvala puno. Puno pozdrava

    • dr maljkovic - 21.12.2017. Одговори

      Hvala na odvojenom vremenu i komentaru. Puno pozdrava, dr Igor

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.E-mail adresa je obavezna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.