Lipoabdominoplastika : kombinovana procedura za bolji izgled

Često me pacijentkinje pitaju kako to da i pored upornog vežbanja ne mogu da smanje obim struka i promene oblik stomaka, naročito onog dela od pupka naniže. Od pre nekoliko godina počela je širom sveta da se primenjuje operacija koja taj problem sa uspehom rešava.Lipoabd

Lepa silueta i uski struk polako nestaju sa godinama, trudnoćama ili sa promenama telesne težine, dok se pupak lagano spušta naniže. Poznate estetske operacije koje koriguju ove probleme su liposukcija i abdominoplastika, poznata i kao „tummy tuck“ procedura. Do skora te dve procedure nismo kombinovali, u strahu od mogućih komplikacija. Ipak, kolege iz Brazila razvile su novu tehniku, lipoabdominoplastiku, koja u jednom aktu kreira ravan i zategnut stomak i znatno smanjuje obim struka.

Ova operacija počinje sa liposukcijom gotovo celog abdomena. Rastegnuta koža od pupka naniže se uklanja na način sličan onome kod klasične abdominoplastike, ali se ne presecaju limfni putevi što smanjuje postoperativni otok, sprečava se nakupljanje tečnosti u rani i ubrzava oporavak. Čak se i podminiranje tkiva stomaka radi na takav način da se sačuvaju krvni sudovi i nervi kože stomaka, čime se popravlja oksigenacija tkiva i povećava potencijal zarastanja tkiva. Tokom operacije se približavaju mišići prednjeg trbušnog zida, dok se koža povlači naniže, zateže i formira se novi pupak, tamo gde je „nekad“ bio, u svojim najboljim danima.

Lipoabdominoplsatika ima mnoge prednosti u odnosu na tradicionalnu „tummy tuck“ operaciju i ja obično kažem pacijentima da je ova kombinacija efikasnija u preoblikovanju tela, jer se uklanja i veća količina masnog tkiva, a ožiljak je isti ili nešto malo manji nego kod klasične operacije. Takođe, ređe se javlja utrnulost stomaka zbog očuvanja senzornih nerava stomaka, a generalno, oporavak je isti ili čak brži od klasične operacije.

Ko je kandidat za ovu operaciju?

To mogu biti sve osobe, koje redovno vežbaju, pravilno se hrane, ali su obeshrabrene izgledom svog strukai stomaka. Takođe, to mogu biti i malo stariji pacijenti, te žene sa jednom ili više trudnoća i rastegnutom kožom stomaka. Čak ni omanji višak kilograma nije preterani problem, dok su to često osobe koje su puno smršale i ostale sa viškom kože.

Pacijentkinje koje planiraju trudnoću trebale bi da sačekaju sa operacijom, kao i one koje tek nameravaju da značajno smanje telesnu težinu. Svakako je potrebno otići na pregled jer je to najbolji način za određivanje vrste operacije koja je adekvatna. Za ovu vrstu operacije uvek idite kod specijaliste plastične hirurgije jer je to jedini način da imate bezbednu estetsku operaciju.

.

Na kraju bih , umesto zaključka, ponovio da nijedna operacija nije zamena za zdrav način života, za redovno vežbanje i balansiranu ishranu. Operacija će popraviti siluetu, podmladiti je, ali održavanje tog lepog izgleda vežbanjem i pravilnom ishranom esencijalno je za dugotrajno zadovoljstvo ovom procedurom.

Ukoliko imate pitanja ili biste zakazali pregled ili operaciju obratite mi se putem emaila . igormaljkovic@yahoo.com ili putem Facebook naloga

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.