Tummy tuck – hoću li se ikad oporaviti

Pre dvadesetak godina pacijentkinjama se savetovalo da leže posle operacije, što je donelo niz problema, uključujući i vensku trombozu. Jedno vreme su savetovane da se odmah počnu kretati, ali ni to nije prošlo bez problema – rane su se otvarale, a infekcije su bile češće . Kao i uvek, prava mera je između krajnosti. Evo kako ja savetujem svoje pacijentkinje :

PRVA NEDELJA POSLE OPERACIJE

Odmaranje u krevetu i dijeta. Lagano podignuto uzglavlje i savijena kolena omogućuju dobru  ventilaciju pluća uz smanjenje tenzije na šavovima na stomaku. Prvih dana nema ustajanja, izuzev odlaska do kupatila. Previše pokreta može da odvoji slojeve tkiva ispod kože i da napravi serom ili hematom.Kompresivna odeća se nosi stalno, jer ubrzava zarastanje, smanjuje otok i utiče na konačni izgled

Dren služi da ukloni krv i tečnosti iz rane. Koliko god nije prijatan, veoma je koristan i ostaje u rani 2-5 dana. Previjanje je svakodnevno, svodi se na zamenu gaze, prskanje antiseptikom i oblačenje midera.

Protiv bolova su dovoljni nesteroidni analgetici – Brufen ,  Diklofen ili slično. Nema razloga da se trpi bol. Nisam ljubitelj opijatnih analgetika, jer daju lažni osećaj sigurnosti i pacijent počne prerano da se kreće, a i dovode do opstipacije, što je veoma loše za šavove na stomaku zbog naprezanja mišića.Ishrana je sasvim lagana, sa malo kalorija, puno povrća i  puno vode.

Higijena : nema tuširanja! Vlažne maramice i asepsol sprej će pomoći, ali treba voditi računa da se gaze ne pokvase, i da ne dođe do infekcije rane.

DRUGA NEDELJA

Sedmog dana radimo kontrolu. Za to vreme većina rana već je u zarastanju, i sad pacijent može da se slobodnije kreće. Dozvoljeno je kretanje po stanu, ustajanje, ali bez savijanja tela unapred, da se ne bi tkiva odvojila.resting post op patient

I dalje se nosi kompresivna odeća tokom celog dana. Još uvek ne treba insistirati na potpunom ispravljanju leđa, a položaj u krevetu je sličan onom od prethodne nedelje, sa uzdignutim uzglavljem i savijenim kolenima.

Tuširanje se od desetog dana, ukoliko rana normalno zarasta, može obavljati prohladnom vodom, ali se rana odmah posle toga mora isprskati nekim od antiseptika (ja preferiram Octenisept) i previti gazom.

TREĆA NEDELJA

Oporavak! Pacijentkinje se sada obično slobodno šetaju po kući i rade većinu poslova. Ja sad obično kažem da treba samo pažljivo slušati telo i raditi onoliko koliko ono može da toleriše. Konci su uklonjeni i nema više previjanja.

Kreće i ispravljanje leđa. Još uvek ne treba podizati i nositi teret, a i vožnja nije preporučljiva. Kompresivnu odeću sad već polako možete skidati , po 2h pre i posle podneva.

ČETVRTA NEDELJA

Sad je aktivnost uobičajena – šetnje, šoping, povratak na posao. Rana je sada tvrđa zbog sinteze kolagena. Polako se vraća osećaj dodira, iako je utrnulost u pojedinim regijama i dalje prisutna. Otok je na stomaku još uvek prisutan, i nestaće tokom narednih meseci.

Dolazi vreme u kome se uživa u rezultatima operacije, u novom izgledu i garderobi koja bolje stoji. Pojedine pacijentkinje već razmišljaju o tetovaži kojom bi pokrile ožiljak i o novom, još manjem bikiniju.

Ako planirate abdominoplastiku uzmite tri nedelje odmora ili bolovanja i zapamtite da je svaki pacijent poseban i da oporavak ne ide svima podjednako brzo niti lako. Ovo je uobičajeni tok i mnoge pacijentkinje se oporave i brže, dok ponekad oporavak traje i neku nedelju duže.

Za sva pitanja možete mi se obratiti putem kontakt forme na sajtu ili putem igormaljkovic@yahoo.com

4 comments to “Tummy tuck – hoću li se ikad oporaviti”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Ana - 10.05.2019. Одговори

  Zdravo. Imam putanje za Vas. 9.aprila mi je uradjena abdomenoplastika. Procedura, da kazem uobicajena, ali sam primijetila da pupak nije diran i doktor mi je rekao da bih trebala da smrsam jos iako sam operisana? Zasto?

  • dr Maljkovic - 10.05.2019. Одговори

   Poštovana, takva situacija je česta kada se radi mini-abdominoplastika, dok se kod kompletne operacije pupak mora relocirati jer se uklanjanje kože proteže od pupka naniže do bikini linije.

   • jox - 30.08.2020. Одговори

    Postovani, koliko treba vremena da otok posle kompletne abdominoplastike spadne? Sutra mi je 14.dan.Rana suva, ne curi, nema bola,hematoma, ali otok je i dalje prisutan poprilicno.

    • dr Maljkovic - 31.08.2020. Одговори

     Poštovana,

     na to pitanje teško je dati odgovor bez pregleda. Otok može biti posledica anestezije ili komplikacija u smislu stvaranja i zadržavanja hematoma ili seroma u tkivima nakon operacije. Najbolje je da kontaktirate svog hirurga koji je radio operaciju i da on utvrdi šta se tačno dešava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.