Razmatrate li „Tummy tuck“?

Trudnoća i porođaj zauvek menjaju život, u tolikoj meri tako da će svaka žena reći da je dolazak bebe nešto najlepše što joj se u životu desilo. Sa druge strane, redovno mi u ordinaciju dolaze mame koje i pored dijete ne uspevaju da se oslobode viška kože na stomaku i koje vežbama ne uspevaju da zategnu trbušne mišiće.

zatezanje stomaka Bilo da je trudnoća završena prirodnim porođajem ili carskim rezom na stomaku zaostaje manji ili veći višak kože koja se nije uspela retrahovati i vratiti u prvobitni položaj. Pre nego što donesete odluku o hirurškom uklanjanju tog viška potrebno je znati sledeće :

– telesna težina treba biti stabilna bar 6 meseci, i treba biti već smanjena, jer će tako izgled posle operacije biti znatno bolji.

– ako je u planu još koja trudnoća ovaj zahvat treba odložiti jer će verovatno i tokom sledeće trudnoće doći do razdvajanja trbušnih mišića.

– operaciju ne treba raditi dok se na završi dojenje i sačeka bar još 3 meseca, zbog mogućeg povećanog rizika od krvarenja i infekcije

– sa operacijom ne treba žuriti. Bebu treba podizati, kupati, učiti je da hoda. Lično savetujem mladim mamama da sačekaju da beba napuni bar 2 godine i da budu sigurne da će imati adekvatnu odmenu u poslovima koji zahtevaju fizičko angažovanje.

– tokom operacije se uklanja višak kože, uglavnom od pupka do bikini linije, zatežu se i spajaju mišići prednjeg trbušnog zida i radi liposukcija, a pupak se premešta na novu poziciju.
.
– „zatezanje stomaka“ je zahvat koji može promeniti nabolje život, ali ga treba ozbiljno shvatiti i dovesti organizam u stanje da podnese operativni stres i da se za što kraće vreme oporavi.
.
– treba imati realistična očekivanja i ne očekivati „novo telo“ već poboljšan izgled onoga koje poznajete. Planirajte odmor od bar 3 nedelje i ne insistirajte na fizičkoj aktivnosti.
.
– uslov svih uslova je dobro opšte zdravlje, tako da pre operacije treba na tome raditi i, obavezno, prekinuti pušenje
stomak

Strije, neugledan pupak i rastegnut stomak ne moraju biti trajno obeležje izgleda mame. Današnja estetska hirurgija može pomoći praktično svakoj ženi da izgleda upravo kako želi a da pri tome ne žrtvuje materinstvo.

Ukoliko imate nekih pitanja ili želite da zakažete pregled ili konsultaciju možete se obratiti na email adresu igormaljkovic@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.