Estetska hirurgija intimnih regija

Pokušavajući da napišem tekst o najpopularnijim estetskim operacijama ženskih genitalija, vaginoplastici i labiaplastici, razmišljao sam o naslovu. Da li da bude zvučan ili suptilan. Izabrao sam ovaj poslednji i nadam se da mi nećete zameriti na tome, a da će tekst biti dovoljno zanimljiv.

vagina

Vaginoplastika ili „vaginal tightening“

Trudnoća i porođaj su nešto najlepše što se ženi desi u životu. Ja smatram da treba da se desi što više puta u životu te, za sad, imam troje dece. No, posledice porođaja mogu biti problem, naročito ukoliko je došlo do cepanja tkiva vagine ili ako rana od epiziotomije nije dobro srasla. U slučaju da vagina ima preveliki dijametar, ili je jednostavno prerastegnuta, radimo njeno zatezanje. Vaginoplastika i podrazumeva uklanjanje viška tkiva sa zadnjeg zida vagine i dela perineuma i približavanje i zatezanje mišića vagine. Tim postupkom vagina se sužava i podmlađuje i dovodi u stanje veoma slično onom koje je bilo pre porođaja. Ova operacija nije namenjena rešavanju medicinskih problema – inkontinencije ili prolapsa. U pitanju je estetska operacija genitalija koja ima za cilj poboljšanje izgleda i funkcije vagine. Operacija se izvodi u uslovima opšte ili spinalne anestezije i traje oko sat vremena, a u bolnici se ostaje bar 12-24h. Ja obično zakazaujem tu operaciju neposredno posle cilusa, da bi tkiva za 4 nedelje mogla potpuno da zarastu. Oporavak traje 6-8 nedelja, i za to vreme ne smeju se imati odnosi. Većina pacijentkinja je veoma zadovoljna rezultatima operacije, njenom estetikom, a naročito funkcijom.

Labioplastika

Druga veoma popularna estetska operacija ženskih genitalija je smanjivanje malih usana (labia minora). Iako je njihova fiziološka funkcija zaštita orificijuma vagine prilikom kretanja, njihova veličina može nekad biti prevelika, toliko da ometa normalan život, bavljenje sportom, a naročito polni odnos. Mnoge žene navode da im se, jednostavno, ne sviđa njihov izgled i veličina. Takođe, indikacija je i asimetrija i nepravilnosti u izgledu malih usana. Labioplastika je procedura u kojoj se labia minora hirurški smanjuju na željenu meru, tako da svojom veličinom ne ometaju, a pri tome da dobiju odgovarajući izgled. Najčešće se radi „V“ ekscizija, ali se u posebnim slučajevima rade i modifikacije koje omogućuju lep oblik i adekvatnu funkciju. U pitanju je operacija koja se radi u opštoj anesteziji i koja se često kombinuje sa vaginoplastikom ili liposukcijom venerinog brežuljka. Oporavak je brz a ožiljak gotovo neprimetan.

.

Navedene oepracije u poslednje vreme znatno dobijaju na popularnosti, zahvaljujući „globalnom selu“ i konačno postignutim ciljem seksualne revolucije – potpunom oslobađanju žena od svih tabua. Žene se sad, po prvi put, u prilici da izgledaju i osećaju se kako žele, a ne kako moraju. Ova hirurgija je samo jedan od načina da se osećaju bolje i zadovoljnije sobom.

Ukoliko imate pitanja – rado ću na njih odgovoriti, ovde ili putem e-maila igormaljkovic@yahoo.com.

34 comments to “Estetska hirurgija intimnih regija”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Emina - 26.07.2016. Одговори

  Postovani, poslije poroda se mi je rana od epiziotomije otvorila, doktori su odlucili ponovno zasiti u splosnoj anesteziji ali su mi vec prije ponovnog zahvata rekli da je velika sansa da se rana ponovno otvori. Drugi put sam sivana 9ti dan poslje poroda. Sada je tacno 14 dana poslje poroda i vidim da se rana opet ne zarasta. Kolika je mogucnost da se, kad ispadnu konci, rana sama zatvori? I ako se nebi zatvorila, dali vi mozete to popravti/zasiti tako da se vise neotvara? Koliko vremena po porodu je to najbolje uraditi? I koliko kosta takva operacija?

  • dr maljkovic - 26.07.2016. Одговори

   Poštovana, Vaša rana će sporo zarastati, „per secundam intentionem“ i u ovom trenutku najverovatnije nema svrhe raditi ponovno ušivanje. Čim prodje prvih 2-3 meseca od zarastanja imalo bi smisla uraditi korekciju ožiljka ili kompletnu vaginoplastiku. Potreban je preoperativni pregled ginekologa koji bi konstatovao da nemate prolaps uterusa ili rektocelu.

 2. Jelena - 17.07.2016. Одговори

  Postovani doktore,imala sam porodjaj blizanaca prije dvije god i posle porodjaja dvije revizije placente. U toku odnosa sa mojim muzem,osjecam ga samo na pocetku,posle minut osjecaja nema ni on ni ja,ja previse ovlazim/ne zbog uzbudjenja nego je uvijek tako bilo ali to mi sad vec jako smeta. Da li mi preporucujete Vaginoplastiku i da li bi ja smela posle toga u nemom narednom periodu opet da ostanem trudna? Hvala

  • dr maljkovic - 21.07.2016. Одговори

   Poštovana, mislim da bi vaginoplastika dala veoma dobre rezultate kod Vas. Sama naredna trudnoća ne bi imala nikakvih posledica, ali bi vaginalni porodjaj najverovatnije zahtevao reoperaciju, dok bi porodjaj carskim rezom bio bez posledica.

 3. Sladjana - 18.08.2015. Одговори

  Postovani,
  rana posle porodjaja je dobro zarasla, porodjaj je bio pre 6 meseci, ali pri ulasku u vaginu postoji nabor koze, verovatno posledica loseg usivanja, pa me interesuje da li je moguce uraditi neku korekciju, jer mi izgled smeta..Unapred hvala na odgovoru

  • dr maljkovic - 20.08.2015. Одговори

   Poštovana, to je moguće uraditi , i to najčešće bude sa velikim uspehom korigovano. Najbolje da dodjete na pregled, da sve definišemo.

   • Sladjana - 20.08.2015. Одговори

    Postovani, hvala Vam na odgovoru. Imam jos jedno pitanje, koliko bi kostao takav pregled kod vas, a koliko eventualna intervencija? Unapred hvala.

    • dr maljkovic - 20.08.2015. Одговори

     Ukupna cena operacije zavisi od toga da li se radi kompletna vagino ili labiaplastika ili samo korekcija ožiljka. Sama korekcija ožiljka, u uslovima lokalne anestezije je oko 400e, dok je labia ili vaginoplastika , u opštoj anesteziji 1600e.

  • dr maljkovic - 09.09.2015. Одговори

   Da, moguće je to korigovati, ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem

 4. Ana - 06.06.2015. Одговори

  Postovani,
  Ja sam iz Makedonije i se izvinjavam zbog moj los srpski. Imam prilicno duge i neestetske labije, ali ne samo labia minora, vec i labia majora mi malo visi. Kod nas ne rade operacija labije pa interesuj me dali radite operacija na labia maiora i minora? Koliko bi trebala da ostanem u Srbii. Dali se labioplastika uvek radi u opstoj anestezii jer ja sam se nadala na lokalnoj osobito sto bih dosla sasvim sama i malo me je strah opste anestezije.
  Pozdrav

  • dr maljkovic - 06.06.2015. Одговори

   Poštovana, labioplastika se može raditi i u lokalnoj anesteziji, zahvat nije bolan i u bolnici se ostaje jedan dan. Ne preporučuje se putovanje sa dugim sedenjem prvih nekoliko dana posle zahvata. Možete mi se javiti na email da preciziramo detalje. Puno pozdrava!

 5. Gabriela - 29.01.2015. Одговори

  Postovani ,posle dva porodaja sam dosta lose prosla .Prvi put mi se rana posle 5dana skroz otvorila ,pa sam svaki drugi dan isla na previjanje i sraslo je kako je sraslo. itd.a drugi put sam popucala nisu me sili al vremenom sam osecala nelagodnosti i kao da misic sa leve strane ne postoji i vise ne izgleda nikako ,kako bi trebalo..Pa bi me interesovala cena Vaginoplastike?sa svim troskovima sta ide uz tu operaciju.Unapred Hvala.

  • drmaljkovic - 29.01.2015. Одговори

   Poštovana,

   u Vašem slučaju neophodno je da ginekolog utvrdi da li je potrebno raditi i korekciju cisto/rektocele. Ukoliko nemate drugih smetnji, vaginoplastika se može uraditi u cilju smanjivanja fizičkog obima vagine. Ukoliko je potrebno korigovati i mišićni sloj vagine potrebno je da najpre ginekolog uradi taj zahvat , pa da se posle bar 6 meseci proceni stanje i , ukoliko je potrebno, uradi vaginoplastika.

   Inače, sama operacija košta 1600e, sa svim pratećim troškovima.

   • Gabriela - 30.01.2015. Одговори

    Hvala doktore na odgovoru moracu onda da se konsultujem sa mojom doktoricom ,uvek mi je govorila da je sve super al ja znam da se tako ne osecam ni blizu .mislim da je u pitanju i misic dal mislite da onda u bolnici najbolje da se obratim jer moja doktorica radi u anbulanti i neznam da to moze ona tamo raditi ?

    • drmaljkovic - 31.01.2015. Одговори

     Morate naci iskusnog ginekologa koji radi u bolnici. Ginekolozi po domovim zdravlja po pravilu ne operisu.

     • Gabriela - 31.01.2015.

      Hvala doktore na savetima ,pa cu se javiti kad uradim sto ste me savetovali Hvala jos jednom .

 6. Milica - 25.01.2015. Одговори

  Postovani,posle jako komplikovanog porodjaja i mog loseg stanja,posle 5-6 meseci od porodjaja mi je radjena intervencija COLPOMYIPERINEOPLASTICA…nikad nisam mnogo saznala o tome jer sam iz malog mesta gde su doveli lekara iz Beograda da mi to uradi,koji je otputovao dok sam jos bila pod anestezijim,sada sam pred porodjajem posle sedam godina od tog i puno se plasim jer mi lekari ne govore nista konkretno.Da li ja smem da se porodim prirodno nakon te intervencije,i da li su neke komplikacije moguce?Hvala vam unapred

  • drmaljkovic - 26.01.2015. Одговори

   Poštovana,

   ja nisam ginekolog, tako da Vam moj odgovor nije u potpunosti relevantan, ali je svakako savet da se porođaj obavi carskim rezom, a ne prirodnim putem, da ne bi došlo do ponovnog problema zbog kojeg ste prethodni put operisani.

 7. sanja - 09.03.2014. Одговори

  Pozdrav! Interesuje me da li radite operaciju vaginoplastike u cilju resavanja problema cistokele koju sam dobila nakon porodjaja i koja bi bila cena? Koje je najbolje vreme za operaciju s obzirom da sam se porodila 24.01.? Unapred hvala.

  • drmaljkovic - 09.03.2014. Одговори

   Operacije cisto i rectocoele obično rade ginekolozi. Nije problem u terminu operacije, već je stvar u tome što imate malu bebu kojoj je potrebno mnogo pažnje, a posle operacije vi više od 6 meseci ne smete da je podižete, da se saginjete i slično. Moj savet bio bi da sačekate bar 2 godine, pa tek onda da uradite operaciju jer ako ponovo popusti zid reoperacija ne nosi veliki procenat uspeha. Cena je u ovoj priči zaista sekundarna stvar, mnogo važnije je naći kvalitetnog ginekologa koji to dobro radi.

   • sanja - 10.03.2014. Одговори

    Hvala puno na odgovoru. Ako znate takvog ginekologa preporucite mi. Mail :markocekic9@gmail.com. Kako bih mogla sebi da pomognem dok ne dodje vreme za operaciju (rezim zivota) ?

    • drmaljkovic - 10.03.2014. Одговори

     redovno radite Kegelove vežbe i radite na tonusu trbušnih mišića…

     stanje je veoma neprijatno , ali je rešivo!

 8. Jelena - 27.02.2014. Одговори

  Postovani,

  rana je zarasla sama, tj. vise nema rane, ali posle rane je nekako ostalo otvoreno, ne znam da li je to rasireno ili nije dovoljno zaraslo. Sam porodjaj je izveden forcepsom i beba jako velika, ali ja ne osecam razliku u funkciji vec samo mi je problem spoljni izgled i kada pogledam u ogledalu izgleda otvoreno. Razgovarala sam sa doktorkom i kaze da jeste malo otvoreno i da je to „normalno“ ali meni nije. Od porodjaja je proslo sest meseci. Pitala sam da li ima veze sto planiram jos jednu trudnocu jer ne bi volela da popravim pa posle da se ponovo pokvari 🙂
  Hvala,
  pozdrav

  • drmaljkovic - 28.02.2014. Одговори

   Mislim da je najbolje da sačekate i posle drugog porođaja to rešite, ovako zaista postoji šansa da se na porođaju to ponovo razvuče.

   Puno pozdrava!

   • Jelena - 28.02.2014. Одговори

    Tako sam nekako i mislila. U svakom slucaju hvala!

 9. Jelena - 26.02.2014. Одговори

  Postovani,

  molim vas za informaciju. Posle porodjaja rana od epizotomije mi se inficirala, konci su ispali i kada je zarasla ostalo je nekako vise otvoreno nego sto je bilo, tj. kao da 1-1.5 cm koze nije sraslo. Sto se same funkcije tice ne osecam neku razliku ali spoljanji izgled mi jako smeta a i brinem da moze lako doci do infekcije jer je otvoreno. Kakva je procedura, cena i da li ima smisla sredjivati sad jer razmisljam jos o jednom detetu. Hvala unapred!

  • drmaljkovic - 26.02.2014. Одговори

   Poštovana,
   oblik se moze korigovati operacijom bez obzira na planirani sledeći porodjaj, ali mi nije jasno koliko je prošlo vremena od prethodnog porodjaja i da li još uvek rana stoji otvorena.

 10. vesna - 25.01.2014. Одговори

  Postovani doktore meni je pre dva meseca radjena zadnja vaginalna plastikavzbog spada debelog creva kroz vaginu, medjutim nemam vise onaj nepodnosljiv napon koji sam imala, ranu negujem, konci su polako izlazili i mazem kantarionovim uljem, ali me jedna strana jos boli i stvara mi problem, nervozu, ne mogu da sedim i ujutru kad se probudim me najvise boli, doktor kaze da je sve to normalno, ali mene brine kada cu se oporaviti i da li cu se uopste oporaviti, jer to zatezanje i neki neobican pritisak u bagini vise mi je nepodnoljiv. Operacija mi je radjena u narodnoom frontu u beogradu. Molim vas samo mi odgovorite da li to tako treba ili je u pitanju nesto drugo. Mnogo se sekiram. Doktor mi je rekao da mi je histopatoloski nalaz dobar. Unapred zahvalna. Ja sam iz Kosovske Mitrovice.

  • drmaljkovic - 25.01.2014. Одговори

   Poštovana,

   nelagodnost posle tog tipa operacije uvek veoma dugo traje, nekad i po 6 meseci. Takodje otprilike isto toliko se morate paziti da se ne povredite, bilo saginjanjem, savijanjem u struku ili npr nošenjem deteta u naručju. Mislim da će vremenom sve to proći.

   Puno pozdrava!

 11. Biljana - 10.12.2013. Одговори

  Poštovani, imam problem sa asimetričnim usminama, jedna je znatno izraženija i nju bih korigovala. Koliko bi to koštalo? Hvala puno na odgovoru!

  • drmaljkovic - 22.12.2013. Одговори

   Poštovana , cena tog zahvata u uslovima opšte anestezije je oko 1100e.

   Hvala na interesovanju.

 12. danijela - 24.08.2013. Одговори

  ZDRAVO,ZANIMA ME GDJE IMATE ORDINACIJU I KOLIKO PRIJE SE TREBA NARUČITI ZA PREGLET I SAVET?ZANIMA ME KOLIKO KOSTA SMANJIVANJE VAGINE I SMANJIVANJE MALIH USANA VAGINE.RODILA SAM TROJE DJECE,TAJ MOJ PROBLEM MI JAKO SMETA JER NISAM ZADOVOLJNA SA MOJIM INTIMNIM IZGLEDOM.NADAM SE BRZOM ODGOVORU,L.P.IZ SLOVENIJE

  • drmaljkovic - 25.08.2013. Одговори

   Poštovana, operacije se zakazuju 2-3 nedelje unapred, putem emaila, Facebooka ili telefonom.
   Vagino i labiaplastika zajedno koštaju 2100e, uključeni su svi troškovi, priprema, laboratorijske analize, kardiolog, anestezija i sve drugo.
   Velika hvala in lep pozdrav!
   dr Igor

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.