Hirurgija za ravni stomak

Ravan stomak sa čvrstim mišićima i zategnutom kožom je nešto što svi želimo i što postižemo vežbanjem i pravilnom ishranom. Nažalost, sve to ponekad ne daje željeni rezultat i mora se pozvati u pomoć estetski hirurg.

Najčešći uzroci koji dovode do gubitka tonusa trbušnog zida su trudnoća i nagli gubitak telesne težine, ali su bitni faktori nasleđa, kao i prethodne operacije. Zbog svega navedenog stomak često izgleda izbočen, sa znatnim viškom kože koja visi u vidu vreće, a veoma čest pratilac su strije, ožiljci od ranijih operacija i diastaza trbušnih mišića.

Zahvat kojim se sve ovo koriguje naziva se abdominoplastika ili dermolipektomija, a u engleskom govornom području popularan je naziv „tummy tuck“. Zbog načelnih sličnosti sa operacijom uklanjanja bora sa lica često se pominje i „body lift“. Ovo je savršena operacija za pacijenta koji ne puši i ima stabilnu telesnu masu. Rezultati su trajni, tako da nije uobičajeno ponavljanje zahvata.

Abdominoplastika nije zamena za dijetu i program vežbanja, niti u potpunosti uklanja strije, iako ih znatno umanjuje. Ja savetujem da već tri meseca posle operacije pacijent nastavi sa vežbanjem u cilju održavanja dobrog izgleda.

Postoji više vrsta abdominoplastike, ali im je zajedničko uklanjanje razvučene kože stomaka, fiksiranje i spajanje razmaknutih trbušnih mišića i kreiranje novog pupka, sa ožiljkom planiranim tako da omogući izlazak na plažu u bikiniju. Operacija se često kombinuje sa liposukcijom ili korekcijom viška kože ruku ili nogu. Opisan je veliki broj pristupa, načina elevacije tkiva, formiranja pupka, ali je bitno samo jedno – krajnji izgled, koji mora biti savršen.

Rezultat operacije vidljiv je odmah, ali se obično pacijentu kaže da oporavak traje oko 2 nedelje, te da se sve fizičke aktivnosti mogu obavljati 4-6 nedelja kasnije. Stomak je odmah čvrst, ravan, sa zategnutom i lepom kožom, struk je naglašen, a kompletna figura skladnija. Neophodno je nošenje kompresivnog pojasa posle operacije, a po skidanju konaca uobičajena je nega kremom protiv ožiljaka.

Ovo je operacija kod koje se uvek iznova iznenadim izgledom i oduševljenem pacijenta na prvoj kontroli. Obično tad čujem i priče kako je prošlo i 10 ili više godina od prethodnog izlaska na plažu, kako je uvek nešto bilo preče, kako se čekalo da deca odrastu, da se „slože kockice“, ali jedna je rečenica zajednički imenitelj svima – „trebala sam ovo ranije uraditi!“

Iako sam ovo sve pisao obraćajući se ženama, činjenica je popularnost ove operacije raste i kod muškaraca, a obavezan je deo korekcije izgleda posle velikog gubitka telesne težine.

Kao i uvek, možete mi se obratiti na mail : igormaljkovic@yahoo.com ili na FB strani : www.facebook.com/igor.maljkovic.5

6 comments to “Hirurgija za ravni stomak”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Mirjana - 11.12.2013. Одговори

  Cao da li boli stomak posle operacije

  • drmaljkovic - 11.12.2013. Одговори

   Bol kod ove operacije nije naročito veliki, u prodjenju sa npr operacijom grudi.

 2. Sandra - 11.09.2012. Одговори

  Meni juce niste radili abdominoplastiku ali ovo sto ste uradili je SJAJNO . Dogovorili smo se jedno a uradili ste 3 x vise ! HVALA,HVALA,HVALA :-*
  I stomak,i jahace , i kukove i stomak :-)))))

  Jutros na previjanju i ovako modra i malo naduvena sam se sebi svidela jer sam videla svoju novu konturu tela !! HVALA VAM . Nestrpljiva sam da prodje par meseci dok koza i telo odrade svoj deo posla…

  Sa uzivanjem dolazim na skidanje konaca 😀

  VELIKi pozdrav od muzica i mene za CELU ekipu ! KISS

  Sandra

  • drmaljkovic - 11.09.2012. Одговори

   Hvala najlepše!
   Zbog ovakvih trenutaka je ovo najlepši posao na svetu!
   Ne možete ni zamisliti kako ste blistali jutros na previjanju, kad ste se videli bez zavoja. Jedva čekam da Vas vidim u novoj garderobi! A mužić (koji je kao i Vi pobrao sve simpatije osoblja) da počne da se navikava na mini suknjice i skinny jeans!
   Veliki pozdrav iz Bora, od mene i ekipe!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.